Het grote belang van Omega 3 vetzuren, meten is weten
Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Net als vitaminen, mineralen en bepaalde aminozuren kan ons lichaam ze niet zelf aanmaken. We kunnen omega 3 vetzuren dus alleen binnen krijgen door middel van ons voedsel en/of suppletie. Deze vetzuren zijn van belang voor talloze processen in ons lichaam. In dit artikel kijken we naar de rol van omega 3 vetzuren voor de juiste werking van de celmembranen, zwangerschap en de vorming van ons brein, en het effect van de verhouding tussen omega 6 en omega 3 op pijn en ontstekingen.
Wat doen omega 3 vetzuren zoal in je lichaam?
Er zijn enorm veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan over omega 3 vetzuren en wat ze voor je lichaam betekenen. Een hele waslijst aan positieve gezondheidseffecten komt naar voren uit deze studies, zoals:
- Dragen bij aan een goed werkend immuunsysteem, met name het weer ,uitzetten’ van het immuunsysteem. Hierdoor raakt het systeem niet overbelast; het zorgt dus voor regulatie. Zie het stukje Onze omega 6: omega 3 ratio en ontstekingen;
- Zijn van belang voor de cognitieve en geestelijke ontwikkeling van de foetus, je baby in wording, met name DHA: zie het stukje: Zwangerschap en Omega 3;
- Maken celmembranen soepel waardoor stoffen gemakkelijk in en uit de cel kunnen. Zie het stukje Soepele celmembranen;
- Zijn belangrijk voor de hersenfunctie;
- Zijn belangrijk voor het gezichtsvermogen en ondersteunt bij veroudering van het oog;
- Zijn van belang voor de aanmaak van ontstekingsremmende stoffen en remmen tegelijk stoffen die ontstekingen, trombose en vaatvernauwing bevorderen;
- Zijn in zenuwweefsel van belang voor de aanmaak van stoffen die ontstekingspijnen tegengaan (belangrijk ter voorkoming van pijnsyndromen);
- Hebben in het brein een gunstige invloed op stemming, gedrag en denkvermogen;
- Dragen bij aan soepele en schone bloedvaten, door het remmen van artherosclerose (aderverkalking), verlagen LDL cholesterol en verhogen HDL cholesterolspiegels;
- Ondersteunen de glucose- en vetstofwisseling;
- Dragen bij aan een goede psychische balans en concentratievermogen;
- Dragen bij aan soepele gewrichten en sterke botten;
- Dragen bij aan een goede hartfunctie;
- Rode bloedcellen blijven soepeler met voldoende omega 3 in je lichaam, zodat deze gemakkelijker door de haarvaatjes (de kleine bloedvaten, bv. in je ogen) gaan.
Ze ondersteunen de normale bloedstollingsneiging door het bloed ,vloeibaar’ te houden.
Wanneer je vanwege ziekte bloedverdunners gebruikt of antistollingsmiddelen voor je bloed is het van belang dat je het doorgeeft aan je arts als je meer vette vis bent gaan eten of visolie bent gaan gebruiken. Ze kunnen de middelen dan hierop afstemmen aan de hand van je bloedbeeld. Wanneer je bloed door een ziekte juist te dun is, is het raadzaam eerst een deskundige te raadplegen voordat je vis of visolie zou willen gaan eten / gebruiken.
Soepele celmembranen
Elke cel wordt omringt door een omhulsel dat bestaat uit zogenaamde fosfolipiden. Vetzuren zijn hier een belangrijk onderdeel van. Allerlei stoffen gaan in en uit onze cellen: afvalstoffen, voedingsstoffen, hormonen. Welke vetzuren ingebouwd zijn in je celmembraan is bepalend voor het gemak waarmee stoffen je cel in of uit kunnen gaan. Omega 3 vetzuren verhogen de soepelheid van je celmembranen, waardoor stoffen gemakkelijk in en uit kunnen en de cel goed kan functioneren.
Wist je dat cellen communiceren met stofjes? Dus ook de communicatie tussen je cellen verloopt beter met voldoende omega 3 vetzuren in je celmembranen. Dat is dan ook de reden dat je hersenen veel beter functioneren als je omega 3 spiegel goed is.
Omega 3 vetzuren zijn overal in je lichaam aan het werk om je cellen optimaal te laten functioneren.
Zwangerschap en de vorming van ons brein
Wist je dat het vanaf 2020 door de wet verplicht is om aan baby- en opvolgmelk die je in de supermarkt kunt kopen, omega 3 vetzuren toe te voegen? Zodat je kindje dan in ieder geval de onontbeerlijke omega 3 binnen krijgt. Veel mooier is het om al liefst voor de zwangerschap en in ieder geval tijdens de zwangerschap te zorgen dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt. Want omega 3 vetzuren zijn essentiële vetten voor zowel moeder als pasgeborene. Wist je dat onze hersenen voor 50% uit omega-3 vetzuren bestaan? Je begrijpt dat als je brein voor zo’n groot deel uit omega 3 bestaat, dit vetzuur een enorme invloed heeft op de ontwikkeling van je brein. De ontwikkeling van het totale zenuwstelsel maakt een spurt in het derde trimester van je zwangerschap. Je kindje vraagt in dat stadium heel veel omega 3, en daarvoor kan alleen je eigen voorraad aangesproken worden! Wanneer je zelf weinig omega 3 vetzuren in je bloed en weefsel hebt, wordt de voorraad uit je hersenen aangesproken.
Dit kan postnatale depressie en zwangerschapsdementie tot gevolg hebben. Onderzoeken hebben laten zien dat vrouwen met een postnatale depressie een lage omega 3 status hebben en goed reageren op suppletie met omega 3.
Onderzoek laat ook zien dat voldoende omega 3 in het bloed van zowel de moeder als het kind belangrijk is. Een goede visolie zal vrij zijn van schadelijke toxinen zoals PCB’s, kwik en dioxinen, die door de vervuiling van onze zeeën tegenwoordig veelal in vis voorkomen. Suppletie van een pure visolie met veel DHA en voldoende EPA leidt bijvoorbeeld tot een beter gezichtsvermogen bij het kind, een hoger IQ, een betere mentale ontwikkeling en minder kans op ADHD, ADD en Autisme.
Bij aandoeningen van de huid van je kindje zoals eczeem is het goed te bedenken dat omega 3 vetzuren een belangrijke bouwsteen vormen voor de gezonde huid. Een gezonde huid is ook afhankelijk van een gezonde darmflora.
Lees hiervoor ons artikel:
Je darmen en hun invloed op je gezondheid, meten is weten
Laat je nu meten en klik op onderstaande button voor het invullen van je testformulier.
Omega 3 vetzuren en vis
De omega 3 vetzuren die in vis, schaal- en schelpdieren en algen zitten zijn DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Deze vetzuren zitten met name in vette vis, schaal- en schelpdieren en algen.
In wilde vis zitten, doordat onze zeeën vervuild zijn, vaak PCB’s, dioxines en kwik waardoor je deze beter niet vaker kunt eten dan 2x per week. Want je lichaam moet in staat blijven om deze zware giffen op te kunnen ruimen. Kweekvis wordt meestal heel onnatuurlijk gevoed met soja en mais. Ze krijgen vaak ook medicijnen omdat er heel veel vissen in een bassin ,gepropt’ worden en er anders steeds ziekten zouden uitbreken. Daardoor bevatten ze naar verhouding vaak meer omega 6 in plaats van omega 3. Ga je vis dan ook nog frituren, dan verdwijnt vaak het laatste restje omega 3 vetzuren.
Onze omega 6: omega 3 ratio en ontstekingen
Voor een optimale functie van je cellen zou je eigenlijk evenveel omega 6 als omega 3 in je bloed moeten hebben. Gemiddeld hebben mensen echter veel meer omega 6 in hun bloed, soms wel 8 tot 9 keer of zelfs meer. Een verhouding van bijvoorbeeld 10:1 kan leiden tot verharding van je celwanden, slechtere voeding van je cellen, ontstekingen en hormonale ontregelingen. Een verkeerde omega 6: omega 3 verhouding is een grote risicofactor voor ziekte. Deze extreme verstoringen komen aan de ene kant door de industriële bewerking van ons voedsel met omega 6 vetzuren zoals linolzuur en aan de andere kant door het te weinig eten van vette vis of gebruiken van een goede visolie. Ook door de onnatuurlijke voeding die het vee krijgt zoals graan, soja, en mais, bevat hun lichaam veel meer omega 6 dan natuurlijk is. Eet je regelmatig vlees dan zal je verhouding dus al snel verkeerd zijn.
Maar waar komen die ontstekingen ,zomaar’ vandaan?
Wanneer je een infectie oploopt door een bacterie of bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus mag je lichaam 3 dagen en in heel ernstige gevallen 6 dagen een ontstekingsreactie geven.
Daarna wordt de ontstekingsreactie van je immuunsysteem weer ,uitgezet’, tenminste als de conditie van je vetcellen in orde is. Want als er een ontsteking is worden vetcellen ,opgetrommeld’. Zij gaan naar de wond of het geïnfecteerde deel van je lichaam. Als je vetcellen onvoldoende geladen zijn met omega 3 vetzuren DHA en EPA kan er een chronische ontstekingsreactie ontstaan. Je immuunsysteem wordt dan niet op tijd ,uit gezet’. Dan blijven de vetcellen komen naar de geïnfecteerde plek en kan er langzaam vervetting optreden op het beschadigde weefsel.
Vervetting zie je optreden bij pezen en gewrichten, maar ook bij chronische ontsteking in de bloedvaten (cholesterolplaques). Je lichaam weer helpen om ontstekingen te remmen doe je door omega 3 vetzuren weer aan te vullen en zo je omega 6: omega 3 ratio weer in balans te brengen.
Ontstekingen spelen een grotere rol in je lijf dan je misschien zou denken. Iedere keer als er ergens schade optreedt, komt er een ontsteking. Dat is bedoeld om beschadigde cellen en bacteriën op te ruimen en daarna wordt het weefsel hersteld.
Als je een vervuilde wond hebt opgelopen waar bacteriën in zijn gekomen gaat je lichaam op die plek ontsteken. Maar ook als een pees of spier steeds langs een verkalking schuurt, als je je teen stoot of als je valt krijg je een ontsteking. Ontsteking wordt veroorzaakt door het immuunsysteem, dat ontstekingsstofjes (‘cytokines’) aanmaakt wanneer er schade is. Op dat moment wordt je immuunsysteem als het ware ,aangezet’. Dit is de natuurlijke gang van zaken, maar wanneer het immuunsysteem niet op tijd weer wordt ,uitgezet’ ontstaan er langdurige, sluimerende ontstekingen. Dit kost enorm veel energie. Je wordt moe, hebt vaak pijn en de ontstekingsstoffen kunnen ook voor stemmingsproblemen zorgen.
Teveel omega 6 ten opzichte van omega 3 veroorzaakt op termijn, zo blijkt de afgelopen jaren uit wetenschappelijke onderzoek, chronische ziekten zoals hart- vaatziekten, diabetes, kanker, en andere aandoeningen. Er zijn ook duidelijke epidemiologische aanwijzingen dat een chronische DHA-deficiëntie (tekort) kan leiden tot depressie en cognitieve (verstandelijke) achteruitgang.
In westerse landen is de verhouding omega 6: omega 3 helemaal zoek geraakt
De hoge omega 6 waarden die heel veel westerlingen tegenwoordig in hun bloed hebben komen niet alleen door het huidige vlees van dieren die onnatuurlijk gevoed worden maar ook van de vele bewerkte producten die ,verrijkt zijn met plantaardige olie’ of gebakken in de zonnebloemolie. Deze plantaardige oliën bevatten namelijk heel veel omega 6. We hebben zeker ook omega 6 nodig, maar we krijgen meer dan voldoende binnen als we regelmatig noten, zaden en olijfolie nuttigen.
Margarine, zonnebloemolie, vlees en eieren uit de veeteelt, en alle fabrieksvoeding (chips bijvoorbeeld), kant- en klaar maaltijden en sauzen zitten tjokvol met het omega 6 vetzuur ‘linolzuur’. Vanuit dit vetzuur worden juist ontstekingsstoffen gemaakt!
Het verhogen van de omega 3 inname is de oplossing.
* subkopje
Maar hoe doe je dat in een wereld waarin de zeeën worden leeg gevist en de vis die je kunt kopen vaak uit kweekbassins komt? Je lichaam zet omega 3 van plantaardige bron moeilijker om in de omega 3-vormen die je nodig hebt: DHA en EPA. DHA en EPA uit vette vis waarin de verhouding DHA/EPA juist is, kan je lichaam voldoende van de juiste omega 3 vetzuren bieden. Je lichaam heeft namelijk veel moeite om EPA om te zetten in DHA, maar kan andersom DHA juist wel goed omzetten in EPA. Dus neem een visolie waarin veel meer DHA dan EPA zit. Ook algenolie bevat de juiste omega 3-vormen. Het is een goede oplossing voor vegetariërs en veganisten. Algenolie is een zuivere vorm van omega 3 omdat algen veel minder giffen opnemen uit de vervuilde zee. Daarnaast worden met algen de zeeën niet leeg gevist. Alleen is het voor velen onbetaalbaar omdat je voldoende omega 3 tot je moet nemen om de verstoorde omega 6: omega 3 ratio te kunnen herstellen, en algenolie bevat weinig DHA wanneer je het vergelijkt met een goede visolie.
Wanneer je omega 3 wilt gaan geven aan je cellen is de kwaliteit van groot belang voor het resultaat. Let er op dat je een pure visolie neemt die veel meer DHA dan EPA bevat, want dat is meestal niet het geval. Laat je informeren of er geen extra vis voor wordt gevangen en dat de vissen duurzaam gevangen worden op een goede plek in onze zeeën. Bijvoorbeeld vissen die vers gevangen worden in de arctische wateren bij Noorwegen of de polen en die voor consumptie belanden in de schappen van de winkels. Een omega 3 olie die bijvoorbeeld wordt gemaakt van de organen van de vis is rijk aan DHA! En dan is er geen onnodige extra visserij voor nodig. Als er om de visolie een capsule wordt gebrand kan dit toxiciteit geven, dan krijg je dus ook verkeerde stoffen binnen. Als de olie verkeerd gezuiverd wordt verdwijnen de omega 3 vetzuren voor een deel. Dus laat je goed informeren bij je keuze door een therapeut die vanuit de principes van de voedingsgeneeskunde werkt.
Alleen door te meten weet je wat er in jouw lichaam speelt. Is jouw omega 6: omega 3 ratio goed?
CelWijs werkt met het volgende gedegen meetsysteem. Je vraagt een test aan. Je krijgt dan een uitgebreide vetzuren test die uiteraard ook de zo belangrijke omega 6: omega 3 ratio meet. We adviseren je om als je 5 maanden een goede visolie bent gaan gebruiken in een goede dosis, je opnieuw te laten testen. Dan kan je zien hoe je omega 3 waarde is gestegen ten opzichte van je omega 6 waarde. Dan weet je dat je de ontstekingsreacties in je lichaam aan het terugdringen bent. En dat je cellen weer voldoende omega 3 bevatten en dus goed met elkaar kunnen communiceren.
In de praktijk zien wij vrijwel altijd dat mensen die al jarenlang visoliecapsules gebruiken van een mindere kwaliteit, toch een flink verkeerde omega 6: omega 3 ratio hebben.
Dus laat jezelf testen voor slechts € 69,00!
Laat je nu meten en klik op onderstaande button voor het invullen van je testformulier.
Bronnen:
Goed om nog te weten is dat vitamine K2 bijdraagt aan gezonde botten. Dit blijkt uit onderzoek in Japan. Wat later werd bevestigd door onderzoeken in de Verenigde Staten en Europa. De positieve invloed van vit, K2 op hart- en vaten bleek o.a. uit wetenschappelijke onderzoek in Nederland dat in 2014 gepubliceerd werd, de zogenaamde ,Rotterdam Study’.
Deze bevindingen werden daarna bevestigd in een uitgebreid bevolkingsonderzoek, ook in Nederland. (PROSPECT-EPIC-cohort, Utrecht) Dit onderzoek omvatte 16.000 vrouwen!
Vitamine K2 draagt dan ook samen met vitamine D3, de ,zon’ vitamine bij aan gezonde botten. Deze drie hebben ook een positieve invloed op je hart en bloedvaten.
Onderstaand artikel bespreekt 17 wetenschappelijke onderbouwde voordelen van omega 3 vetzuren bij zwangerschap:
http://www.ahealthylife.nl/17-wetenschappelijk-onderbouwde-voordelen-van-omega-3-vetzuren/
Lage Omega 3 status bij postnatale depressie:
Omega 3 suppletie verbetert symptomen perinatale depressie:
http://www.tritolonen.fi/files/pdf/Su%20preg%20depr.pdf
Omega 3 tegen zwangerschapsdepressie
http://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.ajp.160.2.385
Omega 3 tijdens zwangerschap nodig voor de ontwikkeling van de ogen en gezichtsvermogen van het kind:
http://www.pnas.org/content/83/11/4021.short
Belang van Omega 3 suppletie tijdens de zwangerschap:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/
Omega 3 van belang voor ontwikkeling mentale eigenschappen en IQ van het kind;
http://pediatrics.aappublications.org/content/111/1/e39.short
Overige wetenschappelijke onderzoeken i.v.m. Omega 3:
- Adams PB, Lawson S, Sanigorski A, Sinclair AJ (1996). Arachidonic acid tot eicospentaenoic acid ratio in blood correlates positively with clinical symptoms of depression. Lipids 31: S 157-S 161.
- Aman MG, Mitchell EA, Turbott SH (1987). The effects of essential fatty acid supplementation by Efamol in hyperactive children. J Abnorm Child Psychol 15: 7590.
- Arnold LE, Kleykamp D, Votolato NA, Taylor WA, Kontras SB, Tobin K (1989). Gamma-linolenic acid for attention-deficit hyperactivity disorder: placebo-controlled comparison to D-amphetamine. Biol Psychiatry 25: 222-228.
- Arnold LE, Pinkham SM, Votolato N: Does zinc moderate essential fatty acid and amphetamine treatment of attention-deficit/hyperactivity disorder? J Child Adolesc Psychopharmacol 1000; 10(2):111-7.
- Baker SM (1985). A biochemical approach to the problem of dyslexia. Journal of Learning Disabilities 18(10): 581-584.
- Bell G (2001). Fatty acid deficiency and phospholipase A2 in autistic spectrum disorders. Research workshop on Fatty Acids in Neurodevelopmental Disorders, St Anne’s College, Oxford, Sept 20-21.
- Bell JG, Sargent JR, Tocher DR, Dick JR (2000). Red blood cell fatty acid composiotions in a patient with autistic spectrum disorder: a characteristic abnormality in neurodevelopmental disorders? Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 63(12):21-5.
- Bourre J-M, Durand G, Pascal G, Youyou A (1988). Brain cell and tissue recovery in rats made deficient in n-3 fatty acids by alteration of dietary fat. J Nutr; 119: 15-22.
- Burgess JR (1998) Attention deficit hyperactivity disorder: observational and interventional studies. NI H workshop on omega-3 essential fatty acids in psychiatric disorder; National Institutes of Health, Bethesda, USA, Sept 2-3.
- Bradbury J, Brooks L, Myers SP. Are the Adaptogenic Effects of Omega 3 Fatty Acids Mediated via Inhibition of Proinflammatory Cytokines? Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012; 209197
- Bradbury J. Docosahexaenoic Acid (DHA): An Ancient Nutrient for the Modern Human Brain. Nutrients. 2011;3(5):529-554.
- Bennett CN, Horrobin DF (2000) Gene targets related to phospholipid and fatty acid metabolism in schizophrenia and other psychiatric disorders: an update. Prostaglandins Leukotr. Essent. Fatty Acids 63: 47-59.
- Brenna JT, Salem N Jr, Sinclair AJ et al; International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, ISSFAL. alpha-Linolenic acid supplementation and conversion to n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009;80:85-91.
- Carter JR, Schwartz CE, Yang H et al. Fish oil and neurovascular reactivity to mental stress in humans. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2013;304(7):R523-30.
- Crawford MA (2000). The placental delivery of arachidonic and docosahexaenoic acids: implications for the lipid nutrition of the preterm infant. Am. J. Clin. Nutr. 71:275 S-284S.
- Chang CL, Deckelbaum RJ. Omega-3 fatty acids: mechanisms underlying ‘protective effects’ in atherosclerosis. Curr Opin Lipidol. 2013;24(4):345-50.
- Chong EW, Robman LD, Simpson JA et al. Fat consumption and its association with age-related macular degeneration. Arch Ophthalmol. 2009;127(5):674-80.
- Colquhoun, I. and Bunday, S (1981). A lack of essential fatty acid as a possible cause of hyperactivitiy in children. Medical Hypotheses 7: 673-9.
- Daak AA, Ghebremeskel K, Hassan Z et al. Effect of omega-3 (n−3) fatty acid supplementation in patients with sickle cell anemia: randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2013;97:37-44.
- Daniells S. Harvard meta-analysis supports benefits of algal DHA omega-3. Nutraingredients USA. 2011;12(16):1-2
- de Batlle J, Sauleda J, Balcells E et al. PAC-COPD Study Group. Association between Ω3 and Ω6 fatty acid intakes and serum inflammatory markers in COPD. J Nutr Biochem. 2012;23(7):817-21.
- Dyerberg J, Madsen P, Møller JM et al. Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2010;83:137-141.
- Edwards R, Peet M, Shay-J, Horrobin D (1998) Omega-3 polyunsaturated fatty acid levels in the die tand in red blood cell membranes of depressed patients. Journal of Affective-Disorders. 48 (2-3): 149-155.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal. 2014;12(10):3843
- Elkhouli AM. The efficacy of host response modulation therapy (omega-3 plus low-dose aspirin) as an adjunctive treatment of chronic periodontitis. J Periodontal Res. 2011;46(2):261-8.
- Escolano-Margarit MV, Ramos R, Beyer J, Csábi G, Parrilla-Roure M, Cruz F et al. Prenatal DHA status and neurological outcome in children at age 5.5 years are positively associated. J Nutr. 2011 Jun;141(6):1216-23
- Garaiova I, Guschina IA, Plummer SF et al. A randomised cross-over trial in healthy adults indicating improved absorption of omega-3 fatty acids by pre-emulsification. Nutr J. 2007;6:4.
- Gregory MK, Gibson RA, Cook-Johnson RJ et al. Elongase reactions as control points in long-chain polyunsaturated fatty acid synthesis. PLoS One 2011;6:e29662.
- Harris WS, von Schacky C. The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Prev. Med 2004; 39(1): 212-20.
- Harris WS, Mozaffarian D, Lefevre M et al. Towards establishing dietary reference intakes for eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids. J Nutr. 2009;139(4):804S-19S.
- Hibbeln JR (1998). Fish consumption and major depression. Lancet 351: 1213.
- Hurst S, Zainal Z, Caterson B et al. Dietary fatty acids and arthritis. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2010;82(4-6):315-8.
- Huang YS, Horrobin DF (1987). Sex differences in n-3 and n-6 fatty acid metabolism in EFA-depleted rats. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 185: 291-296.
- Hussey EK, Portelli S, Fossler MJ, Gao F, Harris WS, Blum RA. Relative Bioavailability of an Emulsion Formulation for Omega-3-Acid Ethyl Esters Compared to the Commercially Available Formulation: A Randomized, Parallel-Group, Single-Dose Study Followed by Repeat Dosing in Healthy Volunteers. Clinical Pharmacology in Drug Development 2012 1: 14
- Lavie CJ, Milani RV, Mehra MR et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular diseases. J Am Coll Cardiol. 2009;54(7):585-94.
- Layé S. Polyunsaturated fatty acids, neuroinflammation and well being. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2010;82(4-6):295-303.
- Lucas M, Asselin G, Mérette C et al. Effects of ethyl-eicosapentaenoic acid omega-3 fatty acid supplementation on hot flashes and quality of life among middle-aged women: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. Menopause. 2009;16(2):357-66.
- MacDonell, LEF, Skinner FK, Ward PE, Glen AI M, Glen ACA, Macdonald DJ, Boyle RM, Horrobin DF (2000). Prostaglandines Leukotr. Essent. Fatty Acids 63: 3739.
- Maes M, Smith R, Christophe A, Cosyns P, Desnyder R, Meltzer H. (1996). Fatty acid compositon in major depression: decreased omega 3 fractions in cholesteryl esters and increased C20:4 omega 6? C20:5 omega 3 ratio in cholesteryl esters and phospholipids. J Affect Disord 1996: 38: 35-46.
- Maroon JC, Bost JW. Omega-3 fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain. Surg Neurol. 2006;65(4):326-31.
- Marra CA, de Alaniz MJT (1989). Influence of testosterone administration on the biosynthesis of unsaturated fatty acids in male and female rats. Lipids 24(12): 10 14 10 19.
- Martin D, Nieto-Fuentes JA, Señoráns FJ et al. Intestinal digestion of fish oils and ω-3 concentrates under in vitro conditions. Eur J Lipid Sci Technol. 2010;112:1315-1322.
- Masterton GS, Plevris JN, Hayes PC. Review article: omega-3 fatty acids – a promising novel therapy for non-alcoholic fatty liver disease. Aliment Pharmacol Ther. 2010;31(7):679-92.
- McDaniel JC et al. Fish oil supplementation alters levels of lipid mediators of inflammation in microenvironment of acute human wounds. Wound Repair Regen. 2011;19(2):189-200.
- Meeusen J. Essentiële vetzuren uit algen. Leef Nu. 2008;5(41):6-7
- Miller PE, Van Elswyk M, Alexander DD. Long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Hypertens. 2014 Jul;27(7):885-96
- Mostowik M, Gajos G, Zalewski J et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids increase plasma adiponectin to leptin ratio in stable coronary artery disease. Cardiovasc Drugs Ther. 2013;27:289-295.
- Naqvi AZ, Hasturk A, Mu L, Phillips RS, Davis RB, Halem S et al. Docosahexaenoic Acid and Periodontitis in Adults: A Randomized Controlled Trial. J Dent Res. 2014 Jun 26;93(8):767-773
- Neubronner J, Schuchardt JP, Kressel G et al. Enhanced increase of omega-3 index in response to longterm n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters. Eur J Clin Nutr 2011;65:247-254.
- Norris J. Omega-3 Fatty Acid Recommendations for Vegetarians. VeganHealth.org/articles/omega3. 2014;1-13
- Nunez EA, ed. (1993). Fatty acids and cell signaling. Prostaglandins Leukotr. Essent Fatty Acids 48: 1-122.
- Papolos D, Papolos J. (1999) The Bipolar Child. New York: Broadway Books.
- Pawlosky RJ, Hibbeln JR, Novotny JA, Salem N Jr (2001). Physiological compartmental analysis of alpha-linolenic acid metabolism in adult humans. J. Lipid Res. 42: 1257-65.
- Peet M, Brind J, Ramchand CN, Shah S, Vankar GK. Two double-blind placebo-controlled pilot studies of eicosapentaenoic acid in the treatment of schizophrenia. Schizophrenia Research 49(3): 243-251.
- Peet M (2001). Eicosapentaenoic acid (EPA) in the treatment of depression and schizophrenia. Research workshop on Fatty Acids in Neurodevelopmental Disorders, St Anne’s College, Oxford, Sept. 20-21.
- Peet M, Glen I, Horrobin DF (eds.) (1999). Phospholipid spectrum disorder in psychiatry. Carnforth: Marius Press.
- Peet M, Murphy B, Shay J, Horrobin D (1998). Depletion of omega-3 fatty acid levels in red blood cell membranes of depressive patients. Biol Psychiatry 43: 315-319.
- Puri BK, Counsell SJ, Hamilton G, Richardson AJ, Horrobin DF (2001). Eicosapentaenoic acid in treatment-resistant depression associated with symptom remission, structural brain changes and reduced neuronal phospholipid turnover. Int J Clin Pract 55(8): 560-3.
- Querqes G, Forte R,Souied EH. Retina and Omega-3. Journal of Nutrition and Metabolism. 2011;748361
- Raatz SK, Redmon JB, Wimmergren N et al. Enhanced absorption of n-3 fatty acids from emulsified compared with encapsulated fish oil. J Am Diet Assoc. 2009;109(6):1076-81.
- Richardson AJ, Calvin CM, Clisby C, Schoenheimer DR, Montgomery P, Hall JA, Hebb G, Westwood E, Talcott JB, Stein JF (2000). Fatty acid deficiency signs predict the severity of reading and related difficulties in dyslexic children.
- Richardson AJ, Cox I J, Sargentoni J, Puri BK (1997). Abnormal cerebral phospholipid metabolism in dyslexia indicated by phosphorus-3 1 magnetic resonance spectroscopy. NMR Biomed: 10: 309-314.
- Richardson AJ, Easton T, Puri BK (2000). Red cell and plasma fatty acid changes accompanying symptom remission in a patient with schizophrenia treated with eicosapentaenoic acid. European Neuropsychopharmacology, 2000; 10: 189-193.
- Richardson AJ, McDaid AM, Calvin CM, Higgins CJ, Puri BK (2000) Reduced behavioural and learning problems in children with specific learning difficulties after supplementation with highly unsaturated fatty acids. European Journal of Neuroscience, 2000 12: Suppl 11, 296.
- Richardson AJ, Puri BK, (2000). The potential role of fatty acids in attention deficit/hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids (63 (1-2):7987.
- Richardson AJ, Puri BK, (2001) A randomized double-blind, placebo-controlled study of the effects of supplementation with highly unsaturated fatty acids on ADHD-related symptoms in children with specific learning difficulties. Prog Neuropsychopharm Biol Psychiat, in press.
- Richardson AJ, Ross Ma (2000). Fatty acid metabolism in neurodevelopmental disorder: a new perspective on associations between ADHD, dyslexia, dyspraxia and the autistic spectrum. Prostaglandins Leukotr. Essent. Fatty Acids 63: 1-9.
- Rodacki CL, Rodacki AL, Pereira G et al. Fish-oil supplementation enhances the effects of strength training in elderly women. Am J Clin Nutr. 2012;95:428-36.
- Salem N Jr, Pawlosky R, Wegher B, Hibbeln J (1999). In vivo conversion of linoleic acid to arachidonic acid in human adults. Prostaglandins Leukotr. Essent Fatty Acids 60: 407-410.
- Sarter B, Kelsey KS, Schwartz TA, Harris WS. Blood docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in vegans: Associations with age and gender and effects of an algal-derived omega-3 fatty acid supplement. Clin Nutr. 2015;34(2):212-218.
- Von Schacky C. Cardiovascular disease prevention and treatment. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009; 81(2-3): 193-8.
- Von Schacky C. Omega-3 Index and Sudden Cardiac Death. Nutrients 2010; 2(3):375-88; doi:10.3390/ nu2030375.
- Schuchardt JP, Huss M, Stauss-Grabo M et al. Significance of long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFAs) for the development and behaviour of children. Eur J Pediatr. 2010;169(2):149-64.
- Sekikawa A, Shin C, Masaki KH et al. Association of total marine fatty acids, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids, with aortic stiffness in Koreans, whites, and Japanese Americans. Am J Hypertens. 2013 Jul 2.
- Sijben JW, Calder PC. Differential immunomodulation with long-chain n-3 PUFA in health and chronic disease. Proc Nutr Soc. 2007;66(2):237-59.
- Simopoulos AP. The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med. 2008;233:674-688.
- Slade M, Priebe, S. (2001) Are randomised controlles trials the only gold that glitters? British Journal of Psychiatry 179 286-287.
- Sohrabi N, Kashanian M, Ghafoori SS et al. Evaluation of the effect of omega-3 fatty acids in the treatment of premenstrual syndrome: “a pilot trial”. Complement Ther Med. 2013;21(3):141-6.
- Stevens LJ, Zentall SS. Abate ML, Kuczek T, Burgess JR (1996). Omega-3 fatty acids in boys with behavior, learning, and health problems. Physiol. Behav. 59(4/5): 915-920.
- Stevens LJ, Zentall SS. Deck JL, Abate ML, Watkins BA, Lipp SR, Burgess JR (1995). Essential fatty acid metabolism in boys with attention-deficit hyperactivity disorder. Am. J. Clin. Nutr. 62: 761-8.
- Stirban A, Nandrean S, Götting C et al. Effects of n-3 fatty acids on macro- and microvascular function in subjects with type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 2010;91(3):808-13.
- Stoll AL, Severus E, Freeman MP, Rueter S, Zboyan HA, Diamond E, Cress KK, Maranggell LB (1999). Omega 3 fatty acids in bipolar disorder: a preliminary double-blind, placebo-controlled trial. Arch Gen Psychiatry 56:407-412.
- Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life. Adv Nutr. 2012;3(1):1-7
- Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life. Adv. Nutr. 3: 1–7, 2012
- Taylor KE, Higgins CJ, Calvin CM, Hall JA, Easton T, McDaid AM, Richardson AJ (2000). Dyslexia in adults is associated with clinical signs of fatty acid deficiency. Prostaglandins Leukotr Essent Fatty Acids, 63:75-78.
- Toufektsian MC, Salen P, Laporte F, Tonelli C, de Lorgeril M. Dietary flavonoids increase plasma very long-chain (n-3) fatty acids in rats. J Nutr. 2011;141(1):37-41.
- Transler C, Eilander A, Mitchell S et al. The impact of polyunsaturated fatty acids in reducing child attention deficit and hyperactivity disorders. J Atten Disord. 2010;14(3):232-46.
- Voigt RG, Llorente AM, Jensen CL, Frayley JK, Berretta MC, Heird WC )2001=. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of docosahexaenoic acid supplementation in children with attention-deficit/hyperactivity disorder. J Pediatr 139: 189-96.
- Ward NI (2000). Toxins in our environment. Nutrition Practitoner 2(2): 43=45.
- Xu ZZ, Zhang L, Liu T et al. Resolvins RvE1 and RvD1 attenuate inflammatory pain via central and peripheral actions. Nature Med. 2010;16:592-597.
- Yanai R et al. Cytochrome P450-generated metabolites derived from omega-3 fatty adids attenuate neovascularization. PNAS 2014, epub June 16
- Yoshii H, Furuta T, Siga H et al. Autoxidation kinetic analysis of docosahexaenoic acid ethyl ester and docosahexaenoic triglyceride with oxygen sensor. Biosci Biotechnol Biochem 2002;66:749-753.
- Zheng JS, Huang T, Yang J et al. Marine N-3 polyunsaturated fatty acids are inversely associated with risk of type 2 diabetes in Asians: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2012;7(9):e44525.
Onderzoeken i.v.m. Olijfolie:
María-Isabel Covas, MSc, PhD; Kristiina Nyyssönen, MSc, PhD; Henrik E. Poulsen, MD, PhD; Jari Kaikkonen, MSc, PhD; Hans-Joachim F. Zunft, MD, PhD; Holger Kiesewetter, MD, PhD; Antonio Gaddi, MD, PhD; Rafael de la Torre, MSc, PhD; Jaakko Mursu, MSc; Hans Bäumler, MSc, PhD; Simona Nascetti, MD, PhD; Jukka T. Salonen, MD, PhD; Montserrat Fitó, MD, PhD; Jyrki Virtanen, MSc; Jaume Marrugat, MD, PhD; for the EUROLIVE Study Group (2006) Am. Coll. Physicians.
Major phenolic compounds in olive oil: metabolism and health effects
Kellie L. Tuck, Peter J. Haybal, https://doi.org/10.1016/S0955-2863(02)00229-2
The influence of olive oil on human health: not a question of fat alone
Francisco Perez-Jimenez, Juan Ruano, Pablo Perez-Martinez, Fernando Lopez-Segura, Jose Lopez-Mirand.
- First published: 19 September 2007
- DOI: 10.1002/mnfr.200600273