HAAL MEER UIT JE BREIN DOOR JE NEUROTRANSMITTERS TE BOOSTEN

Je hersenen zijn opgebouwd uit hersencellen – neuronen – die met elkaar in verbinding staan. De stoffen die zorgen voor communicatie tussen de neuronen heten neurotransmitters.

Als je een gezond werkend brein hebt, vuren je neurotransmitters veelvuldig af. Neurotransmitters hebben een boodschapperfunctie. Ze zijn betrokken bij alles wat je doet: bewegen, denken en voelen (inclusief pijn beleven). Bij gezonde spiegels van neurotransmitters in je brein werkt je geheugen goed, ben je alert, kun je makkelijker leren en ben je emotioneel stabiel en flexibel. Je kunt je dus heel makkelijk aanpassen aan een veranderde situatie en daarbij heb je het vermogen om tot rust te komen. Wanneer je neurotransmitters minder functioneren kan je dat bijvoorbeeld merken aan regelmatig terugkerende gevoelens van angst, toegenomen prikkelbaarheid, verminderde plezierbeleving, veranderde pijnwaarneming, ongeremde eetlust of juist gebrek aan eetlust, onvoldoende controle over je emoties, stemmingswisselingen, vermoeidheid en een verminderd zelfvertrouwen. Door de invloed die neurotransmitters hebben op het hele reilen en zeilen bepalen ze mede een stukje van je persoonlijkheid.

Vier belangrijke neurotransmitters

De vier neurotransmitters die onze persoonlijkheid behoorlijk beïnvloeden zijn:

 • Dopamine
 • Acetylcholine
 • GABA
 • Serotonine

Als je dopamine goed functioneert zorgt dat voor breinenergie, alertheid, een goede concentratie. Je kunt je dus urenlang goed concentreren op iets. Je bent gemotiveerd en doelgericht, je hebt focus. Je hebt daadkracht, wilskracht en bent dan ook besluitvaardig. Door dopamine ontwikkel je dan ook zelfvertrouwen.

Als je goed in je acetylcholine zit, dus deze neurotransmitter heeft een sterke functionaliteit in je brein, dan ben je snel van geest. Maar dat niet alleen, je bent ook snel van begrip, hebt een snelwerkend reactievermogen, je pikt informatie goed op met je zintuigen en je bent creatief. Je hebt door bovengenoemde ook een goed leervermogen, je wil graag nieuwe dingen ontdekken en jezelf ontwikkelen. Daarnaast ben je invoelend, waardoor je bijvoorbeeld vrij gemakkelijk in staat bent nieuwe vriendschappen aan te gaan en te behouden.

Functioneert je GABA (Gamma amino boterzuur) goed dan is er voldoende kalmte in je brein. Je kunt veel prikkels tegelijk aan en bent stressbestendig. Je bent geduldig, hardwerkend, degelijk, gestructureerd en weet zelfbeheersing toe te passen. Mensen waarbij GABA goed functioneert hebben ook een goed herstelvermogen. Na een stressvolle situatie zijn ze snel weer in balans.

Wanneer je serotonine goed functioneert in je brein blijf je sterk onder druk. Je bent veerkrachtig, je hebt mentale flexibiliteit en een positieve levenshouding. Je bent emotioneel evenwichtig, naar buiten gericht en hebt aanpassingsvermogen. Daarnaast kan je ook goed oplossingsgericht denken. Je slaapt goed en je darmtransport werkt ook goed.

Als je bovenstaande leest, denk je misschien, ,dit wil ik wel allemaal’. Het mooie is dat je je neurotransmitters heel goed kunt versterken in hun functionaliteit.

Je neurotransmitters boosten

Waardoor worden je neurotransmitters beïnvloedt? Dat is grotendeels je manier van leven. Eet je gezond, beweeg je voldoende en neem je voldoende ontspanning?  In de negatieve zin worden ze dan ook beïnvloed door bijvoorbeeld:

 • Teveel en te vaak stress, dus chronische stress
 • Teveel en te vaak werken, studeren, je zwaar inspannen
 • Darmproblemen, een verminderde darmfunctie
 • Tekorten aan vitamines en mineralen door te eenzijdige voeding

In de positieve zin kan je je neurotransmitters beïnvloeden door bijvoorbeeld:

 • Gezonde voeding die voldoende stoffen bevat voor de aanmaak van neurotransmitters
 • Voedingssuppletie waardoor de functionaliteit van je neurotransmitters verhoogd kan worden
 • Voldoende rust die tot ontspanning leidt
 • Voldoende beweging, het liefst in de buitenlucht

Neurotransmitters worden voornamelijk gemaakt uit aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Bij onvoldoende aminozuren in je voeding kunnen er tal van stoornissen ontstaan. Je lichaamsweefsels beschikken over enzymen die ervoor zorgen dat je uit aminozuren neurotransmitters kunt maken. Maar, deze enzymen zijn voor hun functionaliteit weer afhankelijk van vitaminen, mineralen en spoorelementen

Als je de functionaliteit van je neurotransmitters wilt verhogen is het uiteraard belangrijk om eerst je neurotransmitters te laten testen. Je krijgt dan in een mooi en gedegen rapport te zien hoe jouw neurotransmitters functioneren op dit moment. Je krijgt ook te zien waar je klacht zit op een neurotransmitter, met andere woorden hoe je herstelvermogen is op deze neurotransmitter. De kosten voor dit rapport zijn € 65,00.

Klik hier voor een voorbeeldrapport van een cliënt met een redelijk gebalanceerd profiel.
Klik hier voor een voorbeeldrapport van een cliënt met een profiel dat ver uit balans is.
Klik hier voor een voorbeeldrapport van de eerste meting van een cliënt en hier voor de tweede meting bij dezelfde cliënt nadat zij ermee aan de slag is gegaan.

De sleutel tot beter presteren

De bovenstaande vier neurotransmitters vormen de sleutel tot beter presteren (werk, studie, sport) en betere sociale vaardigheden. Ze beïnvloeden ook:

 • Duur van herstel zowel na zware lichamelijke als mentale inspanning
 • Neurologische aandoeningen
 • Chronische ontstekingsbeelden
 • Gedrags- en ontwikkelingsstoornissen
 • Diverse vormen van cellulaire degeneratie
 • Chronische pijn

Doordat onze darm, ons immuunsysteem en ons centrale zenuwstelsel dezelfde boodschappers gebruiken ontstaat er een duidelijke relatie tussen het functioneren van de darmen, de hersenen en het immuunsysteem. Deze vier neurotransmitters zijn bepalend voor de interne communicatie tussen de verschillende delen van je hersenen,  darmen en immuunsysteem. Wanneer een van deze systemen ontregeld raakt, treft het ook de andere systemen. Werken deze systemen gezond dan beïnvloeden ze elkaar positief.

Heb je last van regelmatig terugkerende angst, prikkelbaarheid, minder plezier, veranderde pijnwaarneming, ongeremde eetlust of juist gebrek aan eetlust, onvoldoende controle over je emoties, somberheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid en een verminderd zelfvertrouwen?

Of wil je meer uit jezelf halen? Wil je beter presteren met een goed geheugen, een scherpe focus, makkelijker kunnen leren en emotioneel sterk en flexibel in je schoenen staan? Laat dan je neurotransmitters meten om inzicht te krijgen in wat jouw neurotransmitters nodig hebben. Je kunt dit doen door op onderstaande button te klikken.

Meten is weten
Laat nu je neurotransmitters meten

Inschrijven
adminHAAL MEER UIT JE BREIN DOOR JE NEUROTRANSMITTERS TE BOOSTEN