Het is een prachtige vooruitgang van de techniek dat je nu een flink aantal van je genen kunt laten onderzoeken op veel voorkomende mutaties. Mutaties zijn veranderingen binnen het gen. Zo’n verandering kan in de loop van je leven tot ziekte gaan leiden. Dan heb je ‘alles’ al geprobeerd en toch blijf je moe, of ben je regelmatig ziek of heb je zelfs een chronische ziekte, hart- of vaatziekte of kanker ontwikkeld. Onze DNA-test richt zich dan ook op het in kaart brengen van een aantal belangrijke mutaties op je genen. Als je die eenmaal kent kun je de juiste aanpassingen in je voeding- en leefstijl maken. Je geeft je lichaam de juiste hulp op weg naar gezondheid en vitaliteit.
De rol van genen
Bij de conceptie krijg je een pakketje genen van zowel je moeder als je vader. Je genen zijn opgebouwd uit DNA-strengen. DNA staat voor desoxyribonucleic acid. Je DNA is als het ware je genetische code. Het bepaalt welke stoffen je kunt maken. Zo wordt de kleur van je ogen bepaald door je DNA. Genen worden als het goed is op tijd aan en uit gezet. Krijg je bijvoorbeeld de griep dan staan er op dat moment andere genen aan dan wanneer je geen virus onder de leden hebt. De manier waarop je genen zich aanpassen aan je omstandigheden, wordt epigenetica genoemd. Je genen zijn een blauwdruk maar door je leefstijl kun je enorm veel invloed uitoefenen op hoe je genen functioneren. Onderzoek heeft aangetoond dat hoewel de DNA-code niet verandert, elk gen heel erg veel verschillende combinaties, volgordes en patronen van expressie kan vertonen. Je gedachten en de gevoelens die ze teweeg brengen geven een ingewikkelde reactie van aanpassingen en dus epigenetische veranderingen binnen je genen. Als gevolg van epigenetische aanpassingen, ontstaat er verandering in je cellen, dus ook in je organen. Zo heeft het gevolgen voor de manier waarop je lichaam functioneert!
Ziekte ontstaat niet zomaar
Ziekte ontstaat doordat je genen niet goed tot hun expressie komen, niet op tijd aan of uit gezet worden. Zoals we hebben gezien wordt dat bepaalt door je omstandigheden en je persoonlijke reactie hierop. Van belang zijn:
- Je voeding, leefstijl en tekorten
- Jarenlange overbelasting van je psyche
- Tekort aan warme banden, erkenning, steun en liefde
- Mutaties op je genen, wat veel voorkomt
- De gevolgen van bovenstaande na jaren
Je voeding, leefstijl en tekorten
Als we naar deze factoren kijken zal je begrijpen dat als je je lichaam jarenlang tekort doet door het regelmatig eten van kant en klare maaltijden, veel snelle koolhydraten zoals brood, pasta, muesli en rijst, suiker, en vlees uit de bio-industrie en vis uit kweekbasins, dit problemen gaat geven voor je gezondheid. Door zo’n voedingsstijl kom je groenten en fruit tekort, dus vitaminen en mineralen en andere stoffen tekort. En het eten van heel veel groenten, zo’n kilo tot anderhalve kilo per dag, gaat niet meer lukken als je al vol zit met snelle koolhydraten. Je immuunsysteem wat je gezond wilt houden zit voor 80% in je darmen en wordt mede aangestuurd door de bacteriën in je darmen. Als deze laatste het zwaar krijgen door een tekort aan groenten en fruit gaat je immuunsysteem minder werken. Dan heb je de deur opengezet op weg naar ziekte. Want als je ongezond eet dan heb je andere genen aanstaan dan wanneer je kiest voor natuurlijke gezonde voeding.
Jarenlange overbelasting van je psyche
Als je steeds terugkerende stress ervaart zullen andere genen aangezet worden dan wanneer je je ontspannen en gelukkig voelt. Als je jarenlang overbelast wordt door werk zal je uitgeput raken. Je kan dit jaren volhouden want je gaat dan veel meer adrenaline en cortisol aanmaken. Hier drijf je op. Uiteindelijk raken je bijnieren uitgeput van die enorme aanmaak van adrenaline en cortisol. Je gaat dan meer eten ter compensatie. Je gaat vaker koffie drinken en producten eten met suiker of snelle koolhydraten die in je lichaam supersnel omgezet worden in suiker. Dan heb je weer even energie, maar snel daarna stort je des te zwaarder in en moet adrenaline je er weer bovenop helpen, totdat je bijnieren dat vrijwel niet meer aanmaken. En al die adrenaline moet ook weer afgebroken worden. Dit gebeurt voor meer dan 50% in je darmen. Dat veroorzaakt dan weer een groei van pathogene (ziekmakende) bacteriën. Je darmen en je brein gebruiken dezelfde boodschappermoleculen en dezelfde receptoren. Daardoor geven pathogene bacteriën niet alleen problemen voor je immuunsysteem en daarmee je algehele gezondheid maar dus ook voor je brein. Je gaat je anders, meer gespannen voelen wat tot energieverlies leidt.
Je wilt die vermoeidheid en futloosheid compenseren en gaat juist steeds harder werken. Je krijgt steeds meer moeite met keuzes maken. Dan ga je uitstelgedrag vertonen en verlies je steeds meer je motivatie.
De kans is groot dat je je in bovenstaand proces onvoldoende gesteund voelt. Te weinig erkenning voor de vermoeidheid die je ervaart en de reden waarom. Je merkt dat je het nu des te harder nodig hebt om mensen om je heen te hebben die werkelijk van je houden en ervoor je willen zijn. Maar zijn die er? En voldoende? Of kom je uit een familie die toch grotendeels voor zichzelf gaat? Heb je het gevoel dat je er te vaak alleen voor staat?
Tekort aan warme banden, erkenning, steun en liefde
In de Blue Zones worden de mensen ouder dan de gemiddelde wereldburger. Maar wat belangrijker is dat de mensen in deze Blue Zones veel vaker dan Westerlingen, gezond ouder worden. Nog midden in het leven staan en van belang zijn voor hun omgeving. Hoe komt dit? Mensen in de Blue Zones zijn meesters in het creëren van de juiste omstandigheden om hun genen tot een gezonde expressie te laten komen. Buiten het feit dat ze veel verse natuurlijke producten eten en een gezonde dosis beweging hebben en in contact met de aarde, zien we vooral dat ze nog in staat zijn ‘warme banden’ te smeden. Ze hebben veel en grondige warme sociale contacten, voelen zich volkomen opgenomen in hun gemeenschap. Als ze een probleem ervaren, het ergens moeilijk mee hebben, zijn er volop familieleden en vrienden die er voor ze zijn. Je gehoord en gezien voelen is gezondmakend. Erkenning krijgen en je geliefd voelen door de mensen om je heen zorgen voor een gezonde genetische expressie.
Mutaties op je genen, wat veel voorkomt
In de praktijk zien we dat veel mensen mutaties op genen hebben.
Sommige weten dat ook zonder DNA-onderzoek. Als je bijvoorbeeld helemaal op je kop staat van 1 glaasje wijn of je er beroerd door voelt terwijl je verder gezond bent, dan heb je vaak al snel door dat er iets in jouw lichaam niet goed functioneert. Dat is zo’n mutatie op een van je genen. Onderstaand bespreken we een paar andere mutaties die vaak voorkomen. Zoals het aanmaken van glutathion, vitamine D3 en het homocysteïne gehalte wat bij verhoging kan leiden tot hart- en vaatziekten. Hoe goed je lichaam dit soort basale processen kan uitvoeren heeft een enorme impact op je gezondheid, je energie en je welbevinden.
Glutathion je lichaamseigen ontgifter
Je kunt bijvoorbeeld een mutatie op het gen hebben dat zorgt voor de productie van glutathion, onze lichaamseigen ontgifter. Dan maak je dus te weinig van deze stof aan met als gevolg dat er teveel gif in je lichaam opstapelt. Het gevolg daarvan is dat je moe zult worden. Uiteindelijk kan dit zelfs tot kanker leiden. Het is niet voor niets dat mensen die kanker krijgen een heel laag glutathiongehalte blijken te hebben. Dus is het ongekend fijn als je dit op tijd uitvindt, zodat je daar wat mee kunt doen.
Vitamine D3, de vitamine die wij van de zon krijgen
Heb je een mutatie op een gen dat vitamine D3 uit de zon produceert dan houd je een chronisch vitamine D3 tekort. Ook dit leidt tot vermoeidheid en vaak ook tot wat depressieve gevoelens of een echte depressie. Er zijn veel processen in je lichaam die minder gaan functioneren bij een tekort aan de ‘zon-vitamine’. Dit verhoogt op termijn de kans op allerlei ziekten waaronder ook kanker. Heeft je DNA-onderzoek aangetoond dat je deze genmutatie hebt dan kan je daarop inspringen.
Methylering, de processen binnen je basale stofwisseling
In je lichaam worden voortdurend stoffen omgevormd tot andere stoffen. Een stap die bij een aantal van deze omvormingen een rol speelt is de zogenaamde methylering. Hierbij wordt er een methylgroepje aan een ander molecuul gehangen. Ook het aan- en uitzetten van genen werkt met een methylgroepje dat aan je DNA gehangen wordt, of er juist vanaf gehaald wordt. Je basale stofwisseling is een ingewikkeld proces, daarom kan er ook veel mis in gaan. Om je inzicht in methylering te geven, onderstaand wat voorbeelden van slechts een aantal functies van methylering:
- Het aan- en uitzetten van je genen
- Het helpen opruimen van chemicaliën en toxines
- Het aanmaken van voldoende neurotransmitters waardoor je brein goed functioneert en je lichaam goed kan aansturen (zie ons artikel en de test daarover)
- Het verwerken van hormonen, met name oestrogeen
- Productie van melatonine, je ,slaaphormoon’
- Het bouwen van immuuncellen zoals T-cellen en Natural Killer cellen (NK-cellen)
- Productie van energie
- Productie van myeline (de stof rondom je zenuwbanen, waardoor ze goed kunnen functioneren)
Methylering is dan ook betrokken bij heel veel systemen in je lichaam. Zoals je energieaanmaak, regeneratie, neurotransmitters, hormonen, stressverwerking, denken en voelen. Maar ook bij je immuunsysteem en dus de ontstekingsremming, je hart en vaten, je lever en nog veel meer. Een goed verlopende methylering zorgt voor herstel in het algemeen.
Folaat, onmisbaar bij talloze lichaamssystemen
Folaat (foliumzuur in de volksmond) is de basis van veel sleutelreacties in je lichaam. Om voldoende folaat binnen te krijgen is het van belang dat je veel liefst ongekookte bladgroenten eet. Folaat draagt bij aan heel veel processen. Als je een mutatie op een gen hebt waardoor je folaat minder opneemt is de kans groot dat je gezondheidsproblemen krijgt. Folaat beïnvloed:
- Je DNA
- Je rode en witte bloedcellen en je bloedplaatjes
- Je zenuwstelsel
- Je neurotransmitters
- Je stemming
- Je hart en bloedvaten
- Je immuunsysteem
- Je hormonale systeem
Meer dan 33% van de mensheid heeft ten minste 1 mutatie op de genen die betrokken zijn bij de routes die folaat in het lichaam kent.
Homocysteïne
Een te hoog homocysteïne gehalte is een risico voor hart- en vaatziekten, diabetes, chronische laag gradige ontstekingen, neurodegeneratie en uiteindelijk hersenatrofie (het afsterven van cellen doordat deze onvoldoende gevoed worden).
Foliumzuur is de niet-natuurlijke vorm van folaat. Wanneer dat door een genmutatie niet kan worden omgezet, gaat het zich stapelen en blokkeert zo het folaattransport de cel in. Folaat in de cel is nodig om het homocysteine af te breken. Foliumzuur doet nauwelijks iets op intracellulair niveau (binnen de cel), en blokkeert je opname van folaat in de cel, met als gevolg dat de homocysteïne in je lichaam stijgt. Foliumzuur kan ook kanker veroorzaken en een tekort aan Natural Killer (NK) cellen.
In ons DNA-onderzoek wordt naar nog veel meer gekeken. Je hartcapaciteit, je vetverbranding, je lichaamsbehoefte aan beweging, je behoefte aan zonlicht, hoe je cafeïne en alcohol verdraagt. Je gluten- en lactosetolerantie en nog een heleboel meer. Inzicht in jouw genen geeft je een kans op preventie, op het voorkomen van bepaalde ziektes. Je DNA profiel is niet bedoeld om te diagnosticeren. Het is bedoeld om de werking van heel belangrijke stofwisselingsprocessen in je lichaam te verklaren. Daarmee kunnen wetenschappelijk onderbouwde verbanden gelegd worden met je gezondheid in zowel het heden als de toekomst.
De kosten voor een persoonlijk DNA-Profiel inclusief een uitgebreid voedings- en leefstijladvies met een consult bij CelWijs bedragen € 855,00. Het laboratorium waarnaar je speeksel voor de test verzonden wordt, zal jouw gegevens niet aan derden geven. Wel laten wij de uitslag ook naar CelWijs sturen omdat wij anders geen voedings- en leefstijladvies op maat voor je kunnen maken. Je krijgt na zo’n 6 weken tot 2 maanden je profiel rechtstreeks van het laboratorium, via de mail. We maken dan een afspraak voor een consult van 1 uur. Daarin bespreken we je DNA-onderzoek en het door ons daarop aangepaste voeding en leefstijladvies. Zo kun je gaan voor een voeding en leefstijl die voor jou op maat gemaakt is aan de hand van jouw genen.
Dus laat je DNA zo snel mogelijk onderzoeken!